(+36) 1 791 2525 | (+36) 1 791 2564 | info@tapis-oktatas.com | Ügyfélkapu
bclose
Lovastúra- vezető

 

Lovastúra- vezető tanfolyam
Tanfolyami nyilvántartási száma: E-000764/2014/A003
OKJ száma: 54 812 02

A képzés célja.

A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. Olyan szakemberek képzése, akik képesek önállóan elvégezni ló szakszerű gondozását, alapkiképzését. Képesek önállóan lovastúrát vezetni, lovastábort felügyelni és gondoskodni a vendégekről. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

 

A képzés megkezdésének feltételei:

-Iskolai előképzettség: érettségi végzettség

-Bemeneti kompetenciák:  díjugrató-lovastusa rajtengedély vizsga

-Elméleti képzési idő aránya: 40%

-Gyakorlati képzési idő aránya: 60%

-Időtartam: 720 óra

 

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A lovastúra-vezető önálló lovas vendéglátó szolgáltatást végez, vagy tevékenységét egy lovas vállalkozás alkalmazásában végzi. Munkája során feladata a lovak ellátása, képzése, a vendégek elhelyezése, ellátása, lovagoltatása, lovastúra útvonalak tervezése, lovastúra vezetése, lovastábor megszervezése, kapcsolattartás szolgáltatókkal, hatóságokkal.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

 • A lovakat szakszerűen ápolni, gondozni
 • Lovagolni, fogatot hajtani
 • Elvégezni az alapkiképzést
 • Lovasokat oktatni
 • Lovastúrát megtervezni, megszervezni, elvezetni
 • Lovastábort megszervezni, felügyelni
 • Gondoskodni a vendégek szállásáról, étkeztetéséről, szórakoztatásáról
 • Önálló vállalkozási tevékenységet folytatni

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti azonosító száma, megnevezése:

 • 10951-16 – Lógondozási feladatok
 • 10952-16 – Lovaglási feladatok II.
 • 10953-16 – Fogathajtási feladatok
 • 10954-16 – Túravezetés, lovagoltatás
 • 10599-16 – Turisztikai alapismeretek
 • 11598-16 – Lovastábor működtetése, vendéglátás
 • 11498-12 – Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
 • 11499-12 – Foglalkoztatás II.

Képzési költségek (1 főre):

– tanfolyamdíj: 270.000.-Ft

– vizsgadíj: 50.000 Ft,

A gyakorlati oktatás Szigetszentmiklós, Kardos Lovardában zajlik, az elméleti oktatás Budapesten a központunkban.

 

Vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele.

A tanfolyamok min. 15 fő jelentkezése esetén indulnak!

Egészségügyi szakmai alkalmassági vizsgálat szükséges!

Képzési programja az ügyfélszolgálaton elérhető!

A lovastúra-vezető feladatai

A lovas tanfolyam során számos feladatkör ellátását kell megtanulnia a jelentkezőnek:

 • Gondozási feladatok

Ide tartozik a ló futószáron való vezetése, járatása. Az istállóhigiéniai szabályok betartása, az istállóban lévő rend és rendszer kialakítása és annak megtartása. Takarmányozási feladatok teljes körű ellátása, az állatok gondozása, kikötése. Egészségügyi segítségnyújtás a lovaknak.

 • Lovaglási feladatok

Lovagoltatás és lovaglás elsajátítása, csoportok kialakítása, fiatal csikók felkészítése, kiképzése. Lószerszámok és egyéb kellékek karbantartása, szerelése. Díjlovaglás, akadálylovaglás megtanulása, terep- és túralovaglás tartása, vezetése.

 • Fogathajtási feladatok

Fogathajtás (díj- és akadályhajtás) elsajátítása, lovak erre a területre való felkészítése és kiképzése. A lovak fogatba rögzítése. Túrapályán való fogathajtás, segítségnyújtás a vendéghajtónak. A fogathajtó szerszámok és a kocsi ellenőrzése, előkészítése és karbantartása.

 • Lovas túra előkészítés, vezetés

A túraútvonal megtervezése és annak akadálytalan lebonyolításában való részvétel. Kapcsolattartás a kísérőkkel. Kialakítja a párokat a lovagló tudás meghatározása után, megszervezi a pihenőket, és diktálja a megfelelő iramot. A szabályok betartatása és ismertetése. A lovak és a résztvevők ellenőrzése, felügyelete a túra során.

A lovas tanfolyam segít Önnek mindezek elsajátításában és a tudás, gyakorlatba való átültetésében.

Ha szereti a lovakat és a szervezési, vezetési feladatokat, iratkozzon be még ma!

tapis-oktatas.com.aug

A lovaglás nem csak szórakozás, terápia is!

Az ember és a ló kapcsolata már évszázadok óta tart, és a mai napig jelen van – nem véletlenül léteznek lovas terápiák, amelyekkel a beteg gyermekeket és felnőtteket egyaránt sikeresen lehet gyógyítani.

A lovastúra-vezető képzés azért is olyan népszerű, mert ez a különleges viszony a lovastúrák alkalmával is érzékelhető. A lovak nyugtatóan hatnak az emberre – ez azoknál lehet igazán hasznos, akik valamilyen lelki betegséggel, például depresszióval küzdenek.

A lovak különleges kapcsolatot alakítanak ki a lovasukkal, amit a lovastúra-vezető képzés során a tanulók is megtapasztalhatnak. A túra során belovagolt terep is segít ennek a köteléknek a megerősítésében. Minden a kölcsönös bizalmon múlik, tehát ha a lovas úgy érzi, hogy megbízhat a lóban, a ló is így fog tenni.

Ha Ön is szeretné átélni ezt a különleges köteléket, iratkozzon be Lovastúra vezető képzésünkre, sőt mi több, ezt a lovastúrákon részt vevőknek is megtaníthatja, amivel még sikeresebb lesz egy-egy természeti barangolás! További információkért tekintse meg honlapunkat!

 

Miért jó lovastúra-vezetőnek lenni?

A lovastúra-vezető nem tartozik az egyszerű munkák közé. Számtalan dologra kell egyszerre figyelni, szót kell érteni a lovakkal és az emberekkel is. Egy egész napos lovaglás önmagában is megterhelő fizikailag, ráadásul a vezetőre óriási felelősség  hárul a túra résztvevői felé. Sokszor megnehezíti az időjárás is a körülményeket és bármikor adódhat váratlan helyzet, amit a vezetőnek kell megoldania. Mindezek mellett a lovastúra-vezető egy gyönyörű foglalkozás, de leginkább egy életmód.

Elengedhetetlen a lovak szeretete, mindhárom jármódban biztos lovagló tudás, tájékozódó képesség és kiváló kapcsolatteremtő képesség az emberekkel is. A lovastúra-vezető nem csak végigvezet egy hosszú túrát, hanem egyfajta vendéglátóként is viselkedik. A foglalkozás jellegéből adódóan rengeteg embert ismerhet meg, gyönyörű helyekre juthat el, miközben abszolút változatos munkát végez.

Ha szeretné Ön is elsajátítani ezt a nagyszerű szakmát, rendelkezik érettségivel és rajtengedély szintű lovas tudással, jelentkezzen lovastúra-vezető képzésünkre!

lovastúra-vezető képzés