(+36) 1 791 2525 | (+36) 1 791 2564 | info@tapis-oktatas.com | Ügyfélkapu
bclose
Méhész

Méhész tanfolyam
Tanfolyami nyilvántartási száma: E-000764/2014/A005
OKJ száma: 32 621 02

Érdeklődni Bank Csabánál lehet a 0630/609-3525-ös számon.

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

 

Méhészetben megtervezi, megszervezi, irányítja és elvégzi a háziméhek tartásával, tenyésztésével és a méz, valamint egyéb méhészeti termék termelésével kapcsolatos munkákat.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

–                saját méhészetet létesíteni

–                méhcsaládokat vándoroltatni

–                méhcsaládokat kezelni, takarmányozni

–                méz és egyéb méhészeti termékeket termelni, feldolgozni, értékesíteni

–                méhcsaládokat beteleltetni és átteleltetni

–                méhanyát nevelni és méhcsaládokat szaporítani

–                méhbetegségek és kártevők ellen védekezni

–                méhészeti eszközöket karbantartani, javítani

–                méhek kaptárba telepíteni, méhészeti berendezéseket beszerezni

–                a gazdálkodáshoz kapcsolódó információkat (pl. meteorológia, jogszabály) gyűjteni

–                a készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani

–                az állat-egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi szabályokat betartani, betartatni

 

A képzés kezdésének feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Elméleti képzési idő aránya: 40 %

Gyakorlati képzési idő aránya: 60 %

Időtartam: 240 óra

 

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti azonosítója és megnevezése:

11040-12 A méhészet története, méhészeti jogi ismeretek

10960-16 Vállalkozási, kereskedelmi alapok

11084-12 Méhbiológia, méhegészségügy

11041-12 A méhészet technológiája

11042-12 Méhanya nevelés, méhpempő termelés, méhtenyésztés

11043-12 A méhlegelő, méhes megporzás, méhlegelő javítás

Képzési költségek:

  • Képzési díj összesen: 150.000.-Ft
  • Ebből vizsgadíj: 35.000.-Ft

Képzési programja az ügyfélszolgálaton elérhető!

Ismerje meg a méhészet világát!

Hazánk a méhészet szempontjából kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, hiszen a dús akácerdők biztosítják az ideális környezetet. De mi is pontosan a méhészet lényege?

A méhészet mestersége több mint 6000 éves múltra tekint vissza, melynek lényege, ha röviden akarjuk megfogalmazni, a méhek tartása és az általuk készített termékek kinyerése. Természetesen a méhészet ennél sokkal összetettebb foglalkozás, amelyhez sok év tapasztalata szükséges, hogy minden csínját-bínját megfelelően megtanuljuk és begyakoroljuk.

A méhészet elsajátításának feltétele az elméleti és gyakorlati tudás megszerzése. Ahhoz, hogy jó méhészek lehessünk, a tanulást az elméleti részel szükséges kezdenünk, amely ismereteket egy megfelelően kiválasztott méhész tanfolyam során tökéletesen el is tudunk sajátítani – na és persze egy méhész tanfolyam alatt rálátást kapunk a különféle praktikákra, amelyek megalapozzák a gyakorlati ismeretek könnyebb elsajátítását.

Ha Ön is szeretne megismerkedni a méhészet lenyűgöző világával, jelentkezzen méhész tanfolyamunkra!

 

A háziméhek haszna

Hazánk éghajlata megteremti a lehetőségét, hogy virágozzon a méhészet. Háziméhek tömegei élnek kertjeinkben és végzik a megporzást, hogy előteremtsék kedvelt gyümölcseinket.

A méheket három csoportra oszthatjuk. A dolgozók gyűjtik a polleneket, raktározzák az élelmet és tisztítják a kaptárt. A királynő a peték lerakásáért felelős, rajta múlik a következő generáció száma. A hímivarral rendelkező méhek a dongók, ők kisebb számban fordulnak elő a kaptárban, mint a dolgozók és a szaporításért felelősek.

A legtöbb növény külső megporzást igényel, melyet több rovar is végezhet, ám a háziméhek vannak a legtöbben. Ha nem is foglalkozunk méhészettel, óvjuk ezeket a rovarokat!

Annak ellenére, hogy a legtöbb ember tart a méhektől, téveszme, hogy csípnek. A méhszúrás nem okoz komoly problémákat, a kis pír és a duzzanat néhány óra alatt eltűnik bőrünkről.

Figyeljünk oda a permetezésre! Lehetőleg ne virágporzás idején permetezzünk, ha mégis erre készülünk, jelentsük be előre a hatóságnak. Így ők jelezhetnek a méhészeknek, hogy felkészülhessenek. Mindenképpen kerüljük gyümölcsfáink permetezésekor a rovarölő szereket.

Ha érdekli a méhészet, jelentkezzen tanfolyamunkra még ma!

Érdeklődni Bank Csabánál lehet a 0630/609-3525-ös számon.

 

Miért végezze el a méhész tanfolyamot?

Miért végezze el a méhész tanfolyamot?A méhészkedés komoly és felelősségteljes feladat. A méhész ugyanúgy gondozza állatait és gondoskodik a méheiről, mint egy marhákat tartó gazda vagy egy kutyatenyésztő. A méheket táplálni kell, biztosítani nekik szállást és télen ideális körülményeket, óvni őket a betegségektől, kártevőktől. Ám a gondoskodás és odafigyelés mindig meghozza gyümölcsét, mert a méhész nem csupán sikeres állattartó, de önálló kereskedővé is válhat.

A kézműves termékek reneszánszukat élik napjainkban. Egyre népszerűbbek a bio gazdaságokból, ellenőrzött keretek között készült, kis szériában gyártott, autentikus termékek. A kézműves méz is ezek közé tartozik. Az embereknek egyre nagyobb igényük van arra, hogy egészséges, finom és minőségi élelmiszereket vásároljanak és fogyasszanak.

A méhész tanfolyamon elsajátított tudással felvértezve új fejezetet nyithat az életében, ha már régóta gondolkodik azon, hogy váltania kellene, most megteheti! Otthagyhatja stresszes munkáját és végre azt csinálhatja, amit szeret: békés, nyugodt, érdekes hivatást. Egyre többen gondolkodnak így manapság.

Keressen minket bizalommal, ha további részletekre kíváncsi méhész tanfolyamunkkal kapcsolatban!